1. Sterke Wachtwoorden
Tegenwoordig is een wachtwoord van 8 karakters met een hoofdletter en een cijfer niet meer voldoende. Hackers kunnen met de juiste hardware binnen een seconde jouw wachtwoord cracken.
Wat is nou wel een goed wachtwoord?
Zoals in de bovenstaande afbeelding te zien kunnen hackers binnen enkele seconde voor ons complexe wachtwoorden raden. Daarom is het van groot belang om een wachtzin te gebruiken. Hier onder vind je redenen waarom een wachtzin een goed idee is.
1. Onthoudbaarheid
Wachtzinnen zijn als verhalen die je gemakkelijk onthoudt. Door betekenisvolle woorden te combineren, wordt het makkelijker voor jou om je wachtwoord te herinneren zonder concessies te doen aan de sterkte.
2. Menselijke Herkenning
Een wachtzin voegt een menselijk tintje toe aan de wereld van wachtwoorden. Het kan een zin zijn die voor jou persoonlijk relevant is, waardoor het niet alleen veilig is, maar ook herkenbaar als het jouwe.
3. Lengte als Beveiligingsvoordeel
De lengte van een wachtzin is een digitale troef. In vergelijking met korte wachtwoorden biedt een wachtzin meer tekens, waardoor het moeilijker wordt voor hackers om deze te kraken.
4. Betekenis in Plaats van Complexiteit
Wachtzinnen verleggen de focus van complexe tekens naar betekenisvolle woorden. Je creëert een combinatie die voor jou waarde heeft, en tegelijkertijd is het een robuuste verdediging tegen digitale inbraken.
2. Tweestaps Verificatie
Geef je online beveiliging een extra boost door tweestapsverificatie in te schakelen. Hiermee wordt een extra beveiligingslaag toegevoegd, meestal via een sms-code, authenticator-app of biometrische gegevens. Zelfs als iemand je wachtwoord krijgt, is er nog een extra hindernis te overwinnen. Waan je echter niet veilig achter de meervoudige verificatie. Hackers hebben manieren gevonden om ook deze te omzeilen.
3. Software Updates
Houd je besturingssysteem en software up-to-date. Ontwikkelaars brengen regelmatig updates uit, niet alleen om nieuwe functies toe te voegen, maar ook om bekende beveiligingslekken te dichten. Zorg ervoor dat je deze updates snel installeert om je systeem te beschermen tegen potentiële bedreigingen. Elke dinsdag heeft Microsoft een update dus wellicht kan je jezelf aanwennen om in ieder geval op dinsdag je PC/Laptop een keer helemaal opnieuw op te starten.
4. Wees Bedachtzaam
Wees kritisch bij het omgaan met e-mails, vooral van onbekende afzenders. Phishing-aanvallen blijven een veelvoorkomende tactiek van cybercriminelen. Vermijd het openen van verdachte bijlagen of het klikken op verdachte links. Authenticiteit is essentieel.
5. Beperk Informatie op Social Media
Wees terughoudend met het delen van persoonlijke informatie op social media en andere openbare platforms. Kwaadwillenden kunnen deze informatie gebruiken voor identiteitsdiefstal of gerichte aanvallen. Controleer regelmatig je privacyinstellingen en beperk de toegang tot gevoelige gegevens.
6. Bewustzijn van Huidige Ontwikkelingen
Blijf op de hoogte van de laatste online bedreigingen en oplichtingspraktijken. Actief bewustzijn stelt je in staat om potentiële gevaren te herkennen en te vermijden. Volg onze cursus om het bewustzijn te vergroten en de kans op een hack met 72% te verminderen.
7. Regelmatig Back-ups
Niets is zo geruststellend als weten dat je belangrijke bestanden veilig zijn, zelfs in het geval van een digitale ramp. Maak regelmatig back-ups van je gegevens op externe harde schijven of in de cloud. In het geval van ransomware of hardwarestoring kun je snel herstellen zonder gegevensverlies.
8. Gebruik van Anti-Virus Software
Installeer en onderhoud betrouwbare antivirussoftware. Deze programma's detecteren en verwijderen schadelijke software, waaronder virussen, malware en spyware. Zorg ervoor dat de antivirussoftware regelmatig wordt bijgewerkt om nieuwe bedreigingen effectief te kunnen identificeren.
9. Segmenteer je Netwerk
Segmentatie van je netwerk betekent het opdelen ervan in afzonderlijke secties. Dit is vooral belangrijk voor bedrijven, maar ook individuen kunnen profiteren van het scheiden van hun netwerkapparaten. Als één deel van het netwerk wordt aangetast, blijft de rest veilig.
10. Minimaliseer Gebruik van Openbare Wifi Netwerken
Openbare wifi-netwerken kunnen broedplaatsen zijn voor cyberaanvallen. Beperk het gebruik van openbare wifi, vooral bij het uitvoeren van gevoelige transacties zoals online bankieren. Als je het moet gebruiken, maak dan gebruik van een Virtual Private Network (VPN) om je internetverbinding te versleutelen en je gegevens te beschermen.
Comments