top of page

Openbare wifi is een handige manier om verbonden te blijven met het internet als je onderweg bent, maar het brengt ook risico's met zich mee. Hackers kunnen je gegevens onderscheppen, je apparaat infecteren met malware of je omleiden naar nepwebsites. In deze blog bespreken we de belangrijkste gevaren van openbare wifi en hoe je jezelf kunt beschermen.Een van de grootste gevaren van openbare wifi is dat je niet weet wie de eigenaar of de beheerder is. Het kan zijn dat een kwaadwillende persoon een nepnetwerk heeft opgezet om je te lokken. Als je verbinding maakt met zo'n netwerk, kan de hacker al je online activiteiten volgen, je wachtwoorden en creditcardgegevens stelen, of je bestanden versleutelen en losgeld eisen.Een ander gevaar van openbare wifi is dat het meestal niet versleuteld is. Dat betekent dat iedereen die in de buurt is, je draadloze signaal kan onderscheppen en je gegevens kan lezen. Dit heet een man-in-the-middle-aanval. Een hacker kan bijvoorbeeld je e-mails lezen, je online bankieren verstoren of je identiteit stelen.


Een derde gevaar van openbare wifi is dat het je apparaat kwetsbaar maakt voor malware. Een hacker kan een kwaadaardige software op je apparaat installeren als je een bestand downloadt, een link klikt of een app update via een onveilig netwerk. Malware kan allerlei schade aanrichten, zoals je camera of microfoon aanzetten, je persoonlijke gegevens verzamelen of je apparaat overnemen.gevaren openbare wifi

Hoe kun je jezelf dan beschermen tegen deze gevaren? Hier zijn enkele tips:


- Gebruik alleen openbare wifi als het echt nodig is. Vermijd het gebruik van gevoelige apps of websites, zoals online bankieren, winkelen of sociale media.

- Schakel de automatische verbinding met wifi-netwerken uit op je apparaat. Zo voorkom je dat je per ongeluk verbinding maakt met een onveilig netwerk.

- Controleer de naam en het wachtwoord van het wifi-netwerk voordat je verbinding maakt. Vraag het aan de eigenaar of de medewerker van de locatie waar je bent. Wees wantrouwig tegenover netwerken die geen wachtwoord hebben of die verdacht klinken.

- Gebruik een VPN (virtual private network) als je openbare wifi gebruikt. Een VPN versleutelt je internetverkeer en verbergt je IP-adres, waardoor je anoniem en veilig surft.

- Houd je apparaat up-to-date met de nieuwste beveiligingsupdates en antivirussoftware. Zo verminder je de kans dat malware je apparaat infecteert.

Openbare wifi is een handig hulpmiddel, maar ook een potentieel gevaar. Wees dus voorzichtig en neem de nodige voorzorgsmaatregelen om je online veiligheid te waarborgen.


Conclusie


Hoewel openbare WiFi-netwerken handig zijn, brengen ze ook aanzienlijke risico's met zich mee voor de privacy en beveiliging van je gegevens. Door de hierboven genoemde voorzorgsmaatregelen te volgen en bewust te zijn van de potentiële gevaren, kun je jezelf beter beschermen en veilig blijven tijdens het gebruik van openbare WiFi-netwerken. Onthoud dat het altijd beter is om voorzichtig te zijn dan spijt te hebben! Voor bedrijven is het essentieel om bewustzijn trainingen te volgen. Cyberon helpt je hier bij, klik op de onderstaande knop om meer hier over te
Comments


Banner linkedin_edited.jpg
a not to bizzy picture about an cyber security e book in orange color.jpg

Ben jij benieuwd hoe je jouw bedrijf direct een stuk veiliger kan maken

Ontvang nu onze unieke formule voor het creëren van optimale cyberbeveiliging voor het MKB

10 concrete stappen met praktijkvoorbeelden

Keer op keer bewezen, in elke branche

bottom of page